Hann eller tispe?

Etter mange, mange års erfaring med rasen Golden retriever, og i tillegg andre raser, så føler jeg at jeg ønsker å skrive litt om valg av tispe eller hann i forhold til min erfaring. De fleste valpekjøpere på golden, ønsker nemlig en tispe som førstevalg. Hvorfor? Jo fordi de har hørt at mange sier at en hann er så mye vanskeligere enn en tispe. På andre raser? Ja, ofte, da de er mer stridige. På Golden -retriever? Helt klart nei. Hadde jeg valgt mellom hann eller tispe hvis jeg ikke drev med oppdrett hadde mitt valg vært enkelt - jeg hadde valgt en hannhund. Mine to første goldens fikk jeg som 12 og 13 åring, den første gikk jeg med til klasse tre, den andre var jeg på landslaget med i lydighet.

På denne flotte rasen så er hannene svært sjelden stridige. De er omgjengelige og sosiale. Hanner er mye mer tolmodige med små barn og de er stabile i gemyttet, i motsetning til tisper som kan være humørsyke. Det er og grunnen til at jeg alltid anbefaler hannhunder til familier med barn under fem/seks år. En hannhund er også helsemessig sterkere. Tisper kan få urinveisinfeksjoner, og livmoren må i stor grad fjernes før eller siden, noe som koster 12-15000 kroner. En hannhund som kastreres koster rundt 2-3000 kroner. Hannhunder er dessuten flottere og stekere, og de har mindre vaktinstinkt enn en tispe. Skal man bruke hunden til noe, drive en aktivitet som krever mye av hunden, er en hannhund mye bedre enn en tispe - som oftest. Dessuten har tisper løpetid mellom hver 6-10 mnd.

Når dette er sagt så er tispene også fantastiske familiehunder, og de er jo ikke så sterke som en hannhund, hvis barn vil gå tur med de, men dette er jo også avhengig av oppdragelsen. Men siden så mange av nye valpekjøpere ønsker en tispe, så bare måtte jeg skrive noen ord om dette, da jeg føler at hannene fortjener det. En golden retriever hannhund er en fantastisk familiehund, minst like bra som en tispe, og i mine øyne, enda bedre.

Håper dere tenker dere nøye om før valget skal taes, ofte er det bra å være åpen til kjønnet, for en oppdretter som ser valpene hver dag, vil etterhvert kunne velge valp som passer best til hver enkelt familie, og det er mye viktigere enn valg av kjønn.

Noen ord fra meg :-)