Tipsliste til henvendelse valp - hva lurer jeg som oppdretter på?

 

Hei alle dere som tenker på å kjøpe en golden retriever hos meg. Det er en  rekke gode oppdrettere i Norge, som driver seriøst, og jeg er en av de. Å drive seriøst betyr at vi HD og AD røntger hundene våre, samt at vi øyenlyser de jevnlig. Alt dette i den hensikt at vi samlet sett prøver å avle frem flest mulig friske individer. Vi lar valpene vokse opp sammen med oss de første ukene, og utvider områdene hvor de kan være etterhvert som de blir større, men vi fokuserer på og vet hvor viktig det er med mye menneskelig kontakt, og kontakt med andre voksne hunder, er dette mulig. Vi stiller og hundene våre på utstilling. Vi leverer dessuten valpene våre med helseattest, stamtavle, de er chippet/id merket og de blir vaksinerte for parvovirus.

Det er en del ting vi er like på når det gjelder hvilke valpekjøpere vi ønsker og hva som er viktig for oss, men vi er og ulike på enkelte områder. Jeg har derfor valgt å skrive noen ord som du/dere må besvare/skrive i den første mailen dere sender meg. Jeg ønsker mail som første kontakt, fordi da har jeg alt skriftlig, i den store vrimmelen av henvendelser som kommer i disse tider, ellers er det vanskelig å vite hvem som er hvem, og jeg liker å ha best mulig kontroll. Det er sikkert ikke lett for dere og det er og krevende for oss oppdrettere, respekter derfor at det enkelte ganger kan ta tid før du/dere får svar. Det gjelder og når dere får valp. Noen ganger er man heldig, men da det går 4 mnd fra en tispe blir paret til valpene blir født, må man lett vente både 6 mnd og lengre, før man kan regne med å få en valp. Har man ikke tid til dette, bør man kanskje velge en annen rase. Det er ikke å anbefale å gå til useriøse oppdrettere.

Jeg og mange andre oppdrettere tar forhåndsbooking, dvs vi fastsetter et beløp, hos meg er dette 4000, som dere må betale inn for å stå på venteliste. Bookingen er endel av det samlede kjøpebeløpet som i 2021 hos meg er 20000. Dette beløpet blir ikke tilbakebetalt om man trekker seg, men går tispen tom, kan man enten beholde plassen i køen eller få beløpet tilbake.  Når man har booket hos meg må man melde seg inn i min lukkede facebookgruppe, da all videre info kommer der. Har man ikke facebook, opprett da en profil uten bilde, slik at man kan være med i gruppen. De som har booket skriver jeg på bookinglisten slik at dere alltid kan se hvor dere er. Det varierer hvor ofte jeg oppdaterer bookinglisten, men prøver å gjøre det regelmessig.

Det jeg ønsker å vite i første mail er;

1) Generell info om dere. Alder på dere, barn, alder, jobb - hvilken type.

2) Eventuell hundeerfaring

3) Bosted - leilighet, hus. Er det trapper der, og er det i såfall mulig å unngå disse? En golden bør ikke gå i trapper i oppveksten pga fare for utvikling av HD/AD, da må man i såfall vite risikoen ved dette. 55-65% av HD/AD resultatene skyldes miljøet valpen vokser opp i.

4) Mange av dere skriver at dere er aktive, har hytter mm, men har dere den tålmodigheten det er å vente til hunden er ett år før dere kan ta han/hun med på turer? En golden bør ikke ha tur før ved 5-6 mnd alder, da rundt 30 minutter i lett skogsterreng. deretter gradvis opptrapping til en time når hunden er blitt året og er ferdig utvokst. En golden bør heller ikke leke med større hunder, pga det samme som er nevnt over, og pga faren for å få bruskløsning i albuene. Om dere voksne er tålmodige, forstår barna det og? Husk og på at opp og ned hopping i sofa, biler mm,  er like skadelig, om ikke mer, for albuene.

5) Når det gjelder utstilling så har jeg ikke noe krav her, men jeg synes det er kjekt hvis valpekjøpere stiller hundene sine, men de må da trenes og klippes først, ellers er det ikke så mye vits i å stille. Bor dere i nærheten har jeg av og til organisert slik trening når jeg skal stille enkelte av mine egne hunder.

6) Er du/dere klar på å ha et ansvar for et levende dyr i kanskje 16 år? En hund som blir uendelig glad i dere og som ikke ønsker å miste tryggheten hvis dere eventuelt skiller lag eller bytter jobb? Forklaringene jeg får er uendelige, og jeg forstår at ting kan bli vanskelige, men en hund er ikke en gjenstand, det er et levende vesen, og det er noe jeg ønsker at mine valpekjøpere skal tenke gjennom. Valpe og ungdomstiden kan være tøff, med flere utfordringer, også på vår rase. Har du/dere  kapasitet og vilje til å takle dette?

7) Jeg krever at mine valpekjøpere forsikrer hunden i minst to år etter kjøp hos meg, det vil og stå i kontrakten. har man ikke råd til forsikring, har man heller ikke råd til å ha hund. Hund kan være veldig dyrt, har du/dere økonomi til dette?

8) Helt til slutt:-), Jeg er en oppdretter som kommuniserer og bruker mye tid via facebookgruppen min, eller mailer, jeg er ikke en som har tlf på lyd når jeg er hjemme, vanligvis. Er dette greit for deg/dere? Og er dere forberedt på å måtte vente noen mnd med å få hund? Jeg kan aldri love noe i forhold til når du/dere får valp, da det aldri er noen garanti for at en tispe tar seg, men jeg kan love at hvis jeg sier jeg skal pare flere så skal jeg det.  Jeg kan heller ikke love en frisk hund som voksen, for som med barn så er det aldri noen garanti her, da må dere kjøpe en voksen hund. Det jeg kan love er at jeg ikke avler på individer som ikke er friske. Jeg prøver alltid å finne individer som passer sammen både helsemessig, eksteriørt og ikke minst gemyttsmessig, slik at sjansen er størst mulig for en hund dere vil bli fornøyde med. Jeg legger dessuten et ganske stort arbeid ned i å finne rett valp til rett eier, og jeg følger alltid bookinglisten slik at ingen blir lurt her. Noen ganger beholder jeg valper selv, andre ganger ikke. Det kommer ann på kapasiteten jeg har, og kombinasjoner.